Większość gospodyń domowych (ba, nawet gospodarzy!) z pewnością nie wyobraża sobie pełnowartościowej kuchni bez urządzenia, które umożliwi przygotowanie zarówno chrupiącego, grillowanego mięsa, smakowitej zapiekanki warzywnej czy doskonale wypieczonego ciasta bez zakalca. Mowa oczywiście o piekarniku, który co prawda uchodzi za jeden z podstawowych sprzętów AGD, ale pojawiające się co chwilę na rynku unowocześnione modele, wyposażone w kolejne innowacyjne funkcje, mogą skutecznie zawrócić w głowie nawet najbardziej biegłemu kuchcikowi. Osobom planującym zakup piekarnika proponujemy więc szybkie usystematyzowanie wiedzy, które znacznie ułatwi i przyspieszy wybór odpowiedniego sprzętu.

Na pierwszy ogień – sposób grzania
Przez ostatnie dekady w naszych domach królowały przede wszystkim piekarniki na gaz, jednak obecnie ze względu na kwestie bezpieczeństwa są one stopniowo wypierane przez sprzęt elektryczny, który pochwalić się może także większą ilością dodatkowych funkcji. Decydując się na ten drugi rodzaj kuchenki warto zainwestować w model o wysokiej klasie energetycznej – na dłuższą metę niski pobór prądu naprawdę się opłaci.

Rozmiar ma znaczenie
Czy warto wyposażać naszą kawalerkę w piekarnik o pojemności 90 litrów? Dopóki nie planujemy dorabiać sprzedając hurtowo kurczaka z rożna, z pewnością nie! 35-40 litrów powinno w zupełności wystarczyć. Gdy jednak mamy do wyżywienia sporą grupę domowników albo chcemy regularnie wyprawiać obiady dla przyjaciół, poszukiwania zacznijmy od modeli o pojemności co najmniej 50 litrów, w których łatwiej przygotujemy większą ilość dań naraz.

Drzwiczki i prowadnice
To, czy drzwiczki naszego piekarnika będą zabudowane czy nie, ma znaczenie głównie estetyczne. Inaczej jest już jednak ze sposobem ich otwierania – standardowe otwieranie w dół z pewnością nie sprawdzi się , gdy urządzenie chcemy umieścić wyżej niż nad samą podłogą. Wówczas lepiej sprawdzi się otwieranie na bok. Wpływ na funkcjonalność mają również rodzaje prowadnic, decydujące o łatwości wkładania i wyjmowania dań. Wysuwane kratki to rozwiązanie tańsze przez co częściej spotykane, ale i mniej komfortowe. Bardziej praktyczne są z pewnością prowadnice posiadające teleskopy, gwarantujące dodatkowo znacznie większe bezpieczeństwo obsługi.

Czy kuchenka może być inteligentna?
Nie możemy zapomnieć również o innowacyjnych rozwiązaniach technologicznych, które nie tylko pomogą nam w codziennym przygotowywaniu posiłków, ale także pomogą uniknąć wielu niepożądanych w kuchni sytuacji. Do najbardziej przydatnych zaliczyć możemy np. automatyczne ustawianie temperatury pieczenia; równomierne rozprowadzanie nagrzanego powietrza po wnętrzu kuchenki, umożliwiające przygotowywanie kilku potraw; zapobiegające oparzeniom chłodzenie zewnętrznej szyby piekarnika; możliwość samoistnego wyłączenia urządzenia po określonym czasie pracy czy blokada przed włączeniem go przez naszą pociechę.