Co każda kuchnia zawierać powinna?

Co każda kuchnia zawierać powinna?

Kuchnia jest pomieszczeniem  niezbędnym w codziennym funkcjonowaniu każdego z nas. Większość ludzi musi gotować i jeśli tylko jest taka możliwość, warto wyposażyć to pomieszczenie możliwie jak najlepiej. Praktyczna strona kuchni uzależniona jest nie tylko od możliwości technicznych współczesnego świata, ale również od osobistych upodobań. Nie każdy z nas chce mieć w kuchni mikrofalówkę. Co jednak powinno się znaleźć w każdej kuchni?

Przestrzeń kuchenna

W zależności od przestrzeni, jaką dysponujemy, należy zaopatrzyć się w takie elementy, jak szafki, blat roboczy, zlew, baterię, kuchenkę gazową lub indukcyjną oraz okap i sprzęt AGD. We współczesnych mieszkaniach często korzysta się z rozwiązania łączącego salon z otwartą kuchnią, dzięki czemu jej wygląd pasuje do pozostałej części pomieszczenia. W takiej sytuacji zwykle kuchnia mieści się na jednej ścianie o długości około 3 m i meble muszą się ograniczać do minimum. Warto w niej mieć przynajmniej jedną szafkę z szufladami, które są nieodzowne.

Podstawowy sprzęt AGD

To, czego w kuchni nie może zabraknąć, to oczywiście lodówka. Kiedy mamy mało miejsca wystarczy podblatowa, jednakże w większych przestrzeniach świetnie odnajdzie się nawet dwudrzwiowa. Kolejny istotny sprzęt to piekarnik, który można zamontować pod blatem lub zaraz nad nim, w zależności od potrzeb. Potrzebna będzie też kuchenka – dziś jest to najczęściej indukcja, chociaż na rynku nie brakuje kuchenek gazowych, czy też elektrycznych. Dobry okap jest niezbędny, szczególnie jeśli kuchnia jest otwarta. Nie można zapomnieć o zlewie, który powinien mieć ociekacz. Jeśli mamy możliwość, montaż młynka do odpadków będzie strzałem w dziesiątkę. Warto zainwestować w oświetlenie blatu. Oprócz wspomnianych elementów warto również pokusić się o zmywarkę, która nie tylko zaoszczędzi nasz czas, ale przyczyni się również do zmniejszenia ilości zużywanej wody.

Podstawowe akcesoria kuchenne

Oprócz dużego sprzętu AGD, w każdej kuchni powinny się znaleźć mniejsze akcesoria, bez których się nie obejdziemy. W kuchni powinny się znaleźć:

  • garnki,
  • sztućce,
  • talerze,
  • szklanki i kubki,
  • dwie patelnie,
  • naczynia żaroodporne,
  • cukiernica, pieprzniczka i solniczka,
  • kosz na odpadki,
  • gąbki, szczotki i płyn do naczyń.

Z mniejszych sprzętów AGD, warto zainwestować w:

  • mikrofalówkę,
  • toster,
  • opiekacz,
  • blender,
  • mikser lub robot kuchenny,
  • waga kuchenna.

Powierzchnia robocza i ciąg kuchenny

Chcąc wygodnie pracować w kuchni, należy ustawienie zakupionych mebli i sprzętów dobrze rozplanować, nie zapominając o podstawach ergonomii. W kuchni powinniśmy mieć przynajmniej 80 cm wolnego blatu kuchennego, co jest naprawdę niezbędnym minimum. Istotna jest również kolejność, w jakiej ustawimy wszystkie elementy wyposażenia. Podstawowy ciąg kuchenny przewiduje ustawienie wszystkiego tak, aby przygotowywanie posiłków odbywało się płynnie i bez niepotrzebnych zakłóceń. Zaczynając od lewej strony, najpierw ustawiamy lodówkę, w której układamy zakupione w sklepie produkty. Zaraz obok lodówki powinno się znajdować około 40-50 cm wolnej powierzchni blatu. Dalej umieścimy zlew, za którym powinna być kolejna wolna powierzchnia blatu, zwykle o szerokości 60-80 cm. Za tą powierzchnią umieścimy kuchenkę. Jeśli zachowamy taki ciąg, korzystanie z kuchni będzie przyjemnością.